Assalamualaikum.
Selamat pagi..
Semalam
punya cerita. Last update hari jumaat. Ntah kenapa sekarang ni dah kurang
jenguk blog. Sian my blog. Modal nak cerita pun macam takde je..
Okay
la, daripada saya membebel tak tentu pasal, harini nak share resepi semalam la.
Sekurang-kurangnya ada juga manfaatnya kan? Ye dok? Hehehe
Ni
bukan la saya yang masak 100%. Tapi tolong-tolong mak je. Sebab saya tak pernah
lagi sebelum ni masak tomyam merah. Selalu masak tomyam putih je. 2minggu lepas
pun baru masakkan tomyam putih tuk suami.
Jom
share resepi J
Bahan-bahannya
:
-
Bawang
merah
-
Bawang
putih
-
Serai
-
Cili
blander
-
Pes
tomyam / kiub tomyam
-
Kiub
ayam
-
Air
secukupnya
-
Ayam
dipotong kecil
-
Lobak
merah
-
Anak
jagung
-
Kubis
-
Tomato
-
Garam
secukup rasa
-
Daun
limau purut
-
Perahan
limau purut
- Cendawan
Cara-caranya
:
1.
Tumiskan
bawang merah & bawang putih yang telah ditumbuk lumat sehingga garing
2.
Masukkan
cili blander sedikit. Ikut pada citarasa nak pedas mana ye.
3.
Masukkan
serai yang telah diketuk.
4.
Masakkan
sehingga garing
5.
Masukkan
air. Kemudian masukkan ayam. Masukkan pes tomyam / kiub tomyam + kiub ayam
sedikit. (1/2)
6.
Masakkan
sehingga mendidih sedikit. Masukkan perahan air limau purut & daun limau
purut sehingga sesedap rasa.
7.
Masukkan
lobak merah + anak jagung & cendawan. Biarkan ia mendidih seketika.
8.
Masukkan
garam secukup rasa.
9.
Masukkan
kubis dan tomato. Biarkan ia masak sehingga lembut & mendidih.
10.
Siap.
J
emmm tom yam..favorite ni..hihi nyum2..>.<
ReplyDeletesekali sekala makan best kan.. :)
Deletemacam lama je tak makan tom yam..
ReplyDeleteso, kena cari tu kak.. kang teringat2..hehehe
Deleteouchhh..sedapnyeeee..
ReplyDeletehehehe...
Deletedah campur dgn nasik ke tu? sedap nampaknya
ReplyDeleteha'ah.. dh campur ngan nasi..tinggal nak mkan je tu..hehe
Deletetomyam nie mskan paling senang skali..akak men campak² jee...tp akak suka pakai perencah dr siam...yg botol kaca tu...memg mabeles..xyah boh ape dah...cuma tambah garam jee..pedas giler...memg terbaik!..
ReplyDeletetomyam memang senang kak.. ikut pada tekak masing2.. jemu masak yang ptih, masak yang merah pula.. hehe
Deletegood sharing..:)
ReplyDeletetengkiu cik nor.. :)
Deletepaberet husband saya ni tomyam merahh.. tq sharing
ReplyDeleteWelcome.. Nti try la buat.. :)
DeleteSedapnya. Nak masak tomyam juga lah minggu ni.
ReplyDeletebuatlah nanti.. :)
Deletekesukaan kita tu tomyam..dah lama tak mkn ;D
ReplyDeletetom yam my peberet. hihi
ReplyDeleteWah, pandainya sis masak.
ReplyDeletebr dk cdang nk buat tomyam nih..eja selalu buat tomyam merah..xpenah plak tomyam putih..cmne buat tomyam putih??
ReplyDeleteMmp tgk tnpa perasaan... Huhu
ReplyDeleteAyut klu bt tom yam xpnh putih..jd ye merah je..haha.cane bt tom yam putih mimie?
ReplyDeletedulu masa ngajar di sabah abe kie masak tomyam merah ni. lps tu ajak murid2 dtg mkn..
ReplyDeleteaik...tolong2 jer ke?bile nk masak sndrik?hehehe :p
ReplyDeleteNampak cedap la mimie.. pandai mimie masak..=D
ReplyDeleteXpndai pun kak.. Tolong mak je ni.. Hihi
Deletepaling senang masak tomyam....'anak jagung' satu perkataan baru....
ReplyDeleteHaah kak.. Tomyam senang.. Ehh, selalu pnggil apa??
Deleteterima kasih atas resipi.. tiap2 org ada cara yg tersendiri untuk buat tom yam.. mmg npk sedap..
ReplyDeleteSama2.. Yup.. Lain orng, lain caranya.. :)
Deletenmpk sedap mkn banjir mcm tu..nak sikit
ReplyDeleteHihi.. Mmng best mkn bnjir2 kn.. ;)
Delete